Yhteistyökumppaniksi?

Cafe Lanzarote on Lauri Saarilehdon isännöimä, podcastina julkaistava, noin 45:n minuutin pituinen henkilökuva/keskusteluohjelma, joka julkaistaan vaihtuvalla vieraalla aina torstaisin 28.1.2016 alkaen. Poikkeuksen tekevät joulu, juhannus tai sellaiset maailmanmestaruutta vastaavat juhlapäivät, jolloin ihmiset laulavat, halailevat tuntemattomia ja uivat suihkulähteissä. Ohjelma on kuunneltavissa Cafe Lanzaroten nettisivuilta tai podcastia julkaisevan Acastin sivuilta. Mobiiliversiona Cafe Lanzaroten voi tilata ilmaiseksi joko iTunesista tai Android-puhelimiin soveltuvista podcast-sovelluksista.

Kumppanuus Cafe Lanzaroten kanssa tarkoittaa ohjelman alkuun kiinteästi liitettävää juontoa, jossa juontaja kiittää ohjelman tarjoavaa kumppania, sekä tarvittaessa lukee tai kertoo kumppanin toiminnasta, tarjouksista tai muista vastaavista asioista. Kumppanin nimi mainitaan myös kirjoitettuna Cafe Lanzaroten Facebook-sivulla, Twitterissä, ohjelman kotisivuilla kumppanuussopimusta koskevan ohjelmajulkaisun yhteydessä, sekä erillisellä kumppaneista kertovilla alasivuilla.

Cafe Lanzaroten kumppanuussopimuksen hinnat eivät ole kiinteitä, vaan määrittyvät kulloisenkin vieraan mukaan. Radio- tai tv-mainontaan verrattuna hinnat ovat joka tapauksessa 1-2 nollaa pienemmät.

Kumppanuus Cafe Lanzaroten kanssa poikkeaa toisenlaisten medioiden kanssa tehtävistä mainoskampanjoista muun muassa siinä, ettei Cafe Lanzaroten kumppanuussopimuksella ole päättymispäivämäärää. Se on voimassa ja olemassa loputtomasti ja palvelee täten kumppania yhä vuosienkin kuluttua. Lisäksi cafelanzarote.comin, sekä mobiilisovelluksen luettelomaiset mallit takaavat sen, että jokaisen kiinnostavan vieraan jakso on löydettävissä todella helposti riippumatta siitä, kuinka paljon sen julkaisusta on kulunut aikaa. Toisin sanoen, jaksojen iällä ei ole merkitystä, vaan sillä, kuka jaksossa vierailee.

Kumppanuudet Cafe Lanzaroten jaksoihin myydään yksinoikeudella, joskin ohjelmaa julkaisevalla Acastilla on oikeus sijoittaa ohjelman keskelle omia mainoskatkojaan. Toistaiseksi Acastilla ei ole kuitenkaan mainosmyyntiä Suomessa, joten mainoskatkot Cafe Lanzarotessa ovat toistaiseksi varsin epätodennäköisiä. Kumppanuuden merkityksellisyyteen mahdolliset mainoskatkot vaikuttavat joka tapauksessa vähäisesti, sillä ihminen kokee keskimääräisesti mainoskatkojen merkityksen kuunneltavalle ohjelmalle kielteisenä, kumppanuuden taas myönteisempänä seikkana.

Podcast on oivallinen tapa vahvistaa oman yrityksen tai tuotteen brändiä, sillä tällä hetkellä se on jotain uutta ja mediamuotona sillä on lähes yhtä monta ilmettä kuin tekijääkin. Cafe Lanzarote tultaneen mieltämään ohjelmaksi, jossa on särmää, sillä se on riippumaton, siinä vastataan puhelimeen kesken haastattelun ja sen pääkallopaikka on kiusallisen huonoilla tuoleilla varustettu kalliolainen keittiö. Samaan aikaan sen voi kuitenkin mieltää myös turvalliseksi ja vakuuttavaksi ohjelmaksi, sillä sitä tehdään äärimmäisellä kunnianhimolla, viidentoista vuoden haastattelukokemuksella ja hienoilla, nimekkäillä vierailla. Cafe Lanzarote edustaa seesteisellä tavalla tyylikästä rähjäisyyttä.

Podcast on ilmiö, joka on ylittämässä parhaillaan Pohjanlahtea ja saapuu suurella todennäköisyydellä rytisten Suomeen vielä tämän vuoden aikana. Isot mediatalot ovat heränneet jo. Yhdysvalloissa podcasteja kuuntelee kuukausittain yli 46 miljoonaa ihmistä ja sama suuntaus on nähtävissä ympäri Eurooppaa – miksi Suomi tekisi poikkeuksen?

Jos nyt tuli sellainen fiilis, että Cafe Lanzarote olisi sinua, sinun yritystäsi tai tuotettasi varten..

[email protected]

Helsingissä, 19.1.2016

Lauri Saarilehto